Raphael Mabo : Nya Scrivener 3 – ett verktyg för skribenter, journalister och akademiker

Ett av mina två favoritprogram för skrivande – Scrivener – har kommit ut i en ny version (den andra favoriten är Ulysses). Scrivener 3 har, till skillnad från tidigare, svenska menyer. Däremot är de medföljande mallarna på engelska, vilket stör intrycket något. Men om man skapar ett nytt projekt utan att utgå från en existerande mall så får de olika delarna i projektfönstret svenska beteckningar.

En annan större förändring att användarmiljön har ”plattats till” där knappar, grafik och färger har anpassats till att följa senaste Mac OS. Jag tycker det är snyggt, rent och ser propert ut. Kompileringsfunktionen, som man använder när man förbereder ens textprojekt för export till annan ordbehandlare eller publiceringssystem, har förenklats och blivit lättare att använda – en välkommen förbättring som borde skett för länge sen. Programmet har fått fler och utbyggda statistikfunktioner som hjälper skribenten att hålla koll på sitt eget arbete och hålla uppe tempot om skribenten har satt upp mål som att skriva ett visst antal ord per dag etc.

Det är även möjligt att få en färgkodad överblick över ens dokument, i en lista där textens olika avsnitt eller händelseskeenden kan markeras med olika färger, och detta speglar sorteringen av olika färgkodade ”post-it”-lappar i programmet. Förr var det vanligt att skribenter, särskilt manusförfattare, antecknade idéer på olika lappar och satte upp de på en anslagstavla och för att få en överblick och så flyttade de omkring de olika bitarna för att få rätt flöde i berättelsen. Denna funktion har funnits länge i Scrivener men nu har den blivit ännu bättre än tidigare.

Scrivener är framtidssäkert, det är nu ett 64-bitars program och därmed fungerar med Apples kommande Mac OS som bara fungerar med 64-bitar. Nya Scrivener har blivit smidigare och snabbare att använda, och jag rekommenderar det verkligen för alla som skriver på större skrivprojekt.

Programmet finns att köpa i Mac App Store eller direkt från producenten Litterature & Latte. Uppgraderingar från tidigare version beställs hos Litterature & Latte.

https://www.literatureandlatte.com/introducing-scrivener-3

 

Raphael Mabo

Annonser
  • Publicerat i: Mac

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: