Raphael Mabo : Ny uppstickare utmanar Ulysses III med stressfri miljö

Som läsarna av denna blogg vet så har jag en förkärlek för skrivverktyg och då gärna skrivverktyg som erbjudar en ren och avskalad miljö med fokus på skrivandet. Nu har ett nytt sådant verktyg setts dagens ljus och konkurrerar med Ulysses III med flera. Producenten bakom är RealMacSoftware, tidigare kanske mest kända för webbverktyget RapidWeaver.

Deras nya verktyg för skribenter heter Typed. Jag har tittat lite på det som hastigast och känner att i mångt och mycket är det som en enklare Ulysses III, med smarta funktioner för delning av text till olika sociala plattformar. Det som RealMacSoftware lyfter fram som speciellt är att man kan välja olika teman för bakgrunder och färgsättning, och att det finns ett särskilt läge för en avslappnad skrivupplevelse – ett läge de kallar för Zen. Zen är ett begrepp hämtat från buddhismen och det handlar om meditation och närvaro, att vara ett med nuet och helt i stunden. Onekligen en bra utgångspunkt för skrivande. Detta Zen-läge innebär i praktiken en avskalad fönsterdesign och skrivmiljö som tillsammans med ett val av 8 musikbakgrunder ska skapa en stressfri, avslappnad och kreativ miljö. Musikbakgrunderna sägs vara särskilt framtagna för just avslappning och kreativitet.

Ärligt talat så har jag mindre lätt för att förstå fördelen med detta läge när det är så enkelt att starta iTunes i datorn och välja ett meditativt och kreativt ljudspår från iTunes stora musikutbud, numer går det ju även att strömma musik från Apple Music och där finns flera album som kan vara sköna att ha på i bakgrunden medan man skriver. Själv tycker jag särskilt mycket om att skriva till musik av Mike Oldfield och då framförallt Songs of a Distant Earth eller Tres Lunas. Instrumental musik därför att ordbaserad musik skulle störa orden som vill komma fram inifrån och ut.

Typed kostar mindre än hälften av vad Ulysses III kostar och kan absolut vara ett alternativ att kolla upp om man söker en enklare textredigare med avskalad skrivmiljö. Och som tur är så kan man stänga av de medföljande musikbakgrunderna. 🙂 Programmet säljs i Mac App Store.

Mer information och en demoversion hittas här: http://realmacsoftware.com/typed/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: