Raphael Mabo : Vad är iCloud Drive?

Icloud Drive är Apples nya namn och lösning för synkning och spridning av dokument mellan olika enheter. Alla enheter som är inkopplade på samma Apple ID har tillgång till samma iCloud Drive. Icloud Drive kan även nås på webben med en vanlig webbläsare. 

Ofta görs jämförelsen mellan Dropbox och iCloud Drive, nu finns det både likheter och skillnader. Precis som med Dropbox så innebär iCloud Drive att det finns en lokal mapp på datorn där material sparas och synkas upp till iCloud Driva när internet finns tillgängligt. Även när du inte har internetkoppling så kan du lägga dokument i iCloud Drive-mappen i Finder och du kan också öppna de dokument som finns där. Just för att de också finns sparade lokalt. 

Om du däremot vill använda iCloud Drive för att lagra innehåll som du inte vill ha i Macen, så går inte det just nu. Det går i dagsläget inte att välja att ha vissa dokument enbart på iCloud Drive och inte på Macen. Detta gör att för materialet som du lagrar på iCloud Drive så behöver du också ha plats på din egen hårddisk i Macen.

Dock, mediainnehåll som är kopplad till iTunes finns separat och räknas inte in i detta utrymme. Nu menar jag filmer, musik, TV-program, odcats, applikationer etc. köpta via iTunes / App Store. De ligger inte på iCloud Drive, men de är tillgängliga på alla ens enheter ändå – för de ligger i iTunes / App Store och där kan hämtas, synkas och användas på alla ens enheter. Låtarna du har i iTunes på din Mac kan hämtas och strömmas till din iPhone eller iPad – utan att gå vägen via iCloud Drive (detta finns i iTunes Match och är en tilläggstjänst till iCloud som man får prenumerera på). Även böcker som du har köpt ligger utanför iCloud Drive och räknas inte in i utrymmet. 

Icloud Drive handlar först och främst om lagring av dina egna dokument och som genom iCloud Drive blir tillgängligt på alla dina enheter. Dokumenten kan vara texter, kalkyler, presentationer, databaser, PDF:er, bilder och så vidare. Dessa filer kan maximalt ha en filstorlek om 15Gb per styck, filer större än så kan inte lagras på iCloud Drive – oavsett hur mycket utrymme du har på det.

iCloud Drive används även för säkerhetskopior av applikationsdata från iPhone / iPad, har du iCloud Drive aktiverat så kan många applikationer ha en grundinställning som innebär att de är påslagna för säkerhetskopiering av sin data på iCloud. Detta kan styras från iPhone / iPad där man kan slå av denna säkerhetskopiering för varje applikation om man så önskar. 

Icloud Drive ser du i Macen i ett vanligt filfönster i Finder, och detta finns även tillgängligt i mjukvarorna på Mac. En iPhone eller en iPad saknar en vanlig filhanterare, så där ligger iCloud Drive inuti varje applikation som har stöd för iCloud Drive och kan öppna och spara dokument där. Pages från Apple är ett sådant program som kan öppna och spara dokument lagrade på iCloud Drive. 

Annonser

3 kommentarer

  1. Jag får väl tyvärr upprepa mig, har skrivit det i ett annat sammanhang. När jag blev med iDrive så slutade jag med Dropbox och började med Pages (har aldrig använt det tidigare).
    Jag är mycket belåten med det här och skulle vilja reblogga det du skrivit. Törs man?

  2. Reblogga detta på Macilane´s blogg. och kommenterade:
    När jag nu äntligen fått – efter nästan tre månaders väntan – min iPhone 6 – så får jag börja om på nytt med att lära mig hantera t.ex. iCloud Drive. Tack för hjälpen Raphael!

  3. Reblogga detta på Evernet och kommenterade:
    Bra info om iCloud Drive!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: