Raphael Mabo : Genomgång av skrivprogram för Mac

Jag ser i forum på internet att det finns frågor och undringar över skrivprogram, många söker ett alternativ till Word som är mer inriktat på kreativt skrivande av olika former. Som ett svar på dessa förfrågningar har jag därför valt att göra en lista över några program som jag tycker är värda att titta på och testa.

I sammanställningen här har jag valt att inte ta med ordbehandlare och direkta konkurrenter till MS Word, utan jag har valt att fokusera mer på skrivprogrammen som är mer som projekthanterare för texter. Gemensam för dessa program är att de passar för ”non-linear-writing”, det vill säga de utgår från idén om författaren som skriver textbitar lite här och där som även behöver hjälp att organisera dessa till en större helhet. Flera av dem har metaforen papperslappar som är uppsatta på en anslagstavla och som man flyttar omkring, som är ett arbetssätt som många författare – särskilt för film och TV – använde innan datorns intåg. Det går även utmärkt att använda dessa program för mer linjärt skrivande. Gemensamt för dem är att man kan anteckna vid sidan om huvudtexten, berättelsens text, och lägga in exempelvis anteckningar om miljö, interiör och exteriör, karaktärshistorik och bakgrund, bilder, synopsis, mål och riktning för ens text, bland mycket annat.

Programmen exporterar till RTF, Word, PDF och i flera fall även ePub-format för e-böcker. De inbyggda formatmallarna är anpassade för förlag och produktionsbolag i USA och Storbritannien, och andra länder som använder samma format. Jag rekommenderar att man importerar i en ordbehandlare eller layoutprogram då programmens inbyggda formateringsmöjligheter visserligen är justerbara men ändå rätt begränsade jämfört med exempelvis Word eller InDesign.

De listade programmen är alla på engelska, men de fungerar med Macens inbyggda stavningskontroll och ordlista. Om du har din Mac inställd på svenska så får du svensk stavningskontroll.

Kreativt skrivande

Scrivener verkar vara det program som syns och hörs mest i diskussioner, kanske för att det – till skillnad från många andra Mac-program i denna kategori – även finns för Windows. Scrivener är ett mångsidigt och finessfyllt program med många möjligheter som växer med användarens behov. Scrivener passar skönlitterärt skrivande, film och TV, teaterpjäser, faktatexter och akademiskt skrivande. Jag har själv använt det för akademiska uppsatser. En iPad-version är under utveckling, i dagsläget synkar det med SimpleNote på iPad.
https://www.literatureandlatte.com

Ulysses är modern för denna programkategori, och faktum är att det var inspirationskällan till Scrivener. Programmeraren bakom Scrivener använde Ulysses själv och fann att även om han gillade mycket så ville han göra några förändringar, och detta blev till Scrivener. Ulysses omstartades nyligen med ny användarmiljö i Ulysses III och skiljer sig åt från Scrivener på flera punkter. Ulysses fokuserar främst på innehåll framför utseende, det är en ”semantisk textredigare”. Typsnittet på skärmen är valt för ökad läsbarhet på skärm. Ulysses har många funktioner som är dolda tills de används. Detta gör  användarmiljön ren, skön för ögat och för mig väldigt behaglig och fokuserad att arbeta i med så få distraktioner som möjligt. Precis som Scrivener passar Ulysses för olika typer av skrivprojekt, även om jag tycker att referenshantering och fotnoter för akademiska projekt är något förenklat jämfört med Scrivener, men det är fullt användbart. Synkar med Daedalus Touch på iPad.
http://www.ulyssesapp.com


StoryIst är mer fokuserat på skönlitterärt skrivande och film & TV-manus. Användarmiljön påminner om Scrivener, men något mer avskalad. Precis som med Scrivener kan man lägga in bilder och anteckningar vid sidan om huvudtexten, man kan lägga lappar på en ”anslagstavla” och flytta omkring. StoryIst har inbyggda mallar för flera manusformat. Programmet finns även i en version för iPad.
http://storyist.com/index.html


Manuscript konkurrerar med StoryIst och är ett liknande, om än något enklare, program med en användarmiljö som jag upplever som ett mellanting mellan StoryIst och Ulysses III. Manuscript har funktioner för pitch, synopsis, utkast för karaktärer och miljöer. Detta är det nyaste programmet i listan. De andra har funnits i några år och har genomgått flera uppdateringar, men Manuscript är färskt. Finns också för iPad.
http://www.blackmana.com/app/manuscript/


StoryMill fokuserar på skönlitterärt skrivande, detta är programmet för romanförfattaren och har flera funktioner för att underlätta sådant skrivande. Funktioner för hantering och organisering av karaktärsbeskrivningar, miljöbeskrivningar,  berättelsens olika tidslinjer och dramaturgiska höjdpunkter. Detta är ett rätt avancerat program och jag tänker mig att det kan passa utmärkt för den som skriver komplexa historier, exempelvis deckare, thrillers eller dramatik med flera berättelselinjer som pågår samtidigt.
https://marinersoftware.com/products/storymill/

Film & TV-produktion
Dessa skrivprogram är särskilt anpassade efter manus till filmer och TV-produktioner. Programmen kommer med anpassade formatmallar för manus och funktioner för organisering och hantering av scenbeskrivningar, interiörer, exteriörer, dialog, researchmaterial för inspelningsplatser och hjälp för att göra inspelningsscheman. De är även anpassade efter den traditionella anglosaxiska dramaturgin för olika film- och TV-produktioner, bl a så kommer flera av dem med mallar för den typiska ”sitcom”-serien.


FinalDraft är det marknadsledande programmet och även det dyraste. Detta är ett program som räknas som film- och TV-branschens industristandard och är programmet som andra program mäter sig emot och som de är kompatibla med, FinalDraft är helt enkelt film- och TV-branchens motsvarighet till MS Office inom kontorsvärlden. Finns även till iPad och Windows. Har funktioner för utveckling av karaktärer, berättelsen och inspelningsschema.
https://www.finaldraft.com


MovieMagic Screenwriter är en utmanare och direkt konkurrent till FinalDraft, ett program som är populärt i Hollywood. Det innehåller även funktioner som passar för radiopjäser och liknande. Finns även till Windows, och det är Windowsskärmen som jag har bild ifrån. Hittade tyvärr ingen från Mac.
http://www.screenplay.com/p-29-movie-magic-screenwriter-6.aspx


Montage är från samma upphovspersoner som StoryMill, och enkelt uttryckt är det ett StoryMill för film & TV-produktion. Enklare och billigare än FinalDraft, och kan öppna och exportera FinalDraft-dokument.
https://marinersoftware.com/products/montage/

Raphael Mabo

 

Annonser

12 kommentarer

 1. Menar du på fullt allvar att resultatet av skrivandet blir bättre bara (!) för att man använder ett bra skrivprogram? Jag tillåter mig att tvivla. Mina tankar går till sådana författare som August Strindberg eller Stephen King – jag tror inte deras skrivande hade blivit bättre om de hade haft en dator med ett toppenbra skrivprogram. Om jag tänker på lilla jag, så är det bara ett ”skrivprogram”, som jag har haft hjälp av genom allt kåseriskrivande, som jag ägnat mig åt under många år. Det heter KIX och du känner säkert till det. Jag har skrivit om det här:
  http://macilane.wordpress.com/alias/mitt-datorliv-och-hemsidorna/lix-och-kix/
  Jag har det fortfarande kvar – det går att köra i dos-nivå och med windows7-xp-mode. För mig fyller skrivprogrammet den uppgiften att ”bevaka” att texten blir lättläst – that´s it! 🙂

  • Jag förstår inte din kommentar. När jag läser min text ser jag ingen åsikt om att jag skulle mena att resultatet av ens skrivande blir bättre för att man använder ett visst skrivprogram. Att jag ger tips om skrivprogram betyder inte att jag anser att man måste använda dem eller att resultatet automatiskt blir bättre. Däremot kan de vara ett hjälpmedel.

   Vi alla har olika sätt att skriva på. Innan datorns intåg så satt många och skrev för hand eller på maskin och skrev på olika lappar. Det var inte helt ovanligt att man skrev utkast på lappar som man sedan satte upp på anslagstavlor och sedan flyttade omkring för att få en överblick över berättelsens dramaturgi. Flera av de skrivprogram som jag ger tips om, datoriserar detta – det vill säga har metaforen papperslappar på anslagstavla som man flyttar omkring.

   Innan datorn samlade många författare sitt researchmaterial i byrålådor eller på andra ställen, i skrivarprogramman jag tipsar om kan man samla researchmaterial tillsammans med berättelsens text i samma dokument. Researchmaterial som bilder, dokument, länkar till hemsidor och så vidare. Vad man gör för research beror på vad det är man skriver – en historisk roman, en deckare, ett filmmanus, alla kan ställa olika krav på research.

   Innan datorns intåg förekom det även författare skrev ner anteckningar om sina karaktärer, gjorde små biografier med tankar och reflektioner om karaktärers personlighet, innan de satte in dem i berättelsen. I dessa skrivprogram kan man även samla ihop dessa anteckningar och ha dem tillsammans med berättelsen i samma dokument.

   Dessa skrivprogram flyttar in författarens arbetssätt in i datorn och samlar allt på samma ställe så att byrålådorna, de många anteckningsblocken, papperslapparna och anslagstavlorna, inte längre behövs. Det ser jag inte som en nackdel, särskilt inte när man är på resa och har begränsad plats för byrålådorna och anslagstavlan i packningen. 🙂

   • Förlåt att jag antagligen missförstått dina formuleringar och text – jag fastnade på fel ord – ursäkta. När du nu, för min skull (tack) förtydligat ditt inlägg så fattar jag fördelen (tror jag) med de här skrivprogrammen. Än en gång tack för din vänliga kommentar. Jag kan väl lägga till en fråga – kände du till KIX och vad har du för synpunkter på ett sådant program?

  • KIX känner jag till sedan jag läste praktisk svenska vid universitetet för många år sedan. Det är ett program som räknar ut läsbarhetsindex och det är inget program som jag använder. I flera skrivprogram finns funktioner för att lista mest använda ord och liknande, även om det inte är riktigt samma som läsbarhetsindex så är det ändå ett steg i den riktningen. Men, det är inget jag har sett som viktigt för mitt eget skrivande faktiskt. 🙂

   • Jag hade stor glädje av det i kåseriskrivandet plus att min fru testade allt, hehe. Det var viktigt med ”flyt” på dessa korta texter, som det var…

   • Kix är mycket mer än ett program som räknar ut ett läsbarhetsindex. Du förväxlar det nog med det program LIX – som BARA räknar ut indexet på läsbarhet. Jag undrar om du verkligen har använt KIX. Kolla KIX-länken i min blogg, så kan du läsa vad jag berättar om KIX. Jag har programmet kvar – man kan köra det i DOS-mode.

 2. http://macilane.wordpress.com/alias/mitt-datorliv-och-hemsidorna/lix-och-kix/kix-bakgrund-och-en-utvardering-ar-1992/ Man får ta ställning till ordlängd, meningslängder, ordval m.m.
  Förlåt att jag poängterar detta, men det var fler än KIX-skaparna, som då och fortfarande sysslat med att utveckla program typ Skribent.

  • Det var KIX jag använde och jag är medveten om att det har fler funktioner än enbart läsbarhetsindex. Jag nämnde läsbarhetsindex bara som ett exempel, jag såg inte nödvändigheten av att lista alla KIX funktioner. 🙂 För mitt eget kreativa skrivande har jag tagit ställning till att KIX, och liknande program, är applikationer av ett slag som jag inte har användning av för mina böcker. Det är säkert användbart för de som finner det användbart, men jag har ett särskilt sätt att berätta på, en särskild stil, och för detta har jag funnit att KIX inte är användbart.

   • OK. Ett litet missförstånd igen – från min sida -förlåt! Använde du Scrivener då när det fanns? Just när jag försökte köpa det, så var det slutsålt och tillverkades ej längre. Tänk om Scrivener var ersatt av något liknande…

 3. Jag tror du Macilane menar något annat program än Scrivener, för Scrivener finns fortfarande. 🙂 Tror du tänker på programmet Skribent. 🙂 Nej Skribent har jag inte använt.

 4. Amanda

  Hej! Tack för en bra sida med lättillgängliga och matnyttig info om respektive program. Efter att ha läst igenom dina beskrivningar bestämde jag mig för att manuskript verkade passa bäst för mig. Gick in på Appstore och såg att de dessutom hade discount, nu 198 kr. Just som jag skulle installera slog det mig, det är väl inte 198 kr i månaden? Det kan jag omöjligt betala. Har så dålig koll på sånt där. Vet du? Hur mycket kostar annars scriviner eller andra program?

  • Hej!

   Tack för din positiva kommentar och beröm.
   Manuscript säljs för 189 kr nu och det är inget månadspris. Scrivener kostar 499 kr och Ulysses ligger på 439 kr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: